Izložba slika o jasenovačkim žrtvama u Banjaluci

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci otvorena je izložba „Sveti Novomučenici Jasenovački u svjetlosti Vaskrsenja“ sestrinstva manastira Jasenovac

Izložba je organizovana po blagoslovu episkopa banjalučkog g. Jefrema i episkopa pakračko-slavonskog g. Jovana.

Monahinja manastira Jasenovac, sestra Marija zajedno sa sestrinstvom i igumanijom sestrom Serafimom kroz slike je ovekovječila stradanje jasenovačkih žrtava. Izložbu su otvorili Gavrilo Marković, ikonopisac, Dobrila Kukolj, predsednica udruženja preživelih logoraša Jasenovca i episkop Jovan. Poseban omaž celom događaju bilo je pojanje sestre iz Sirije koja je svojim prisustvom uveličala ovu, po mnogo čemu, neobičnu i dirljivu izložbu.

“Pravac u kojem je sestra Marija slikala mogao bi se nazvati novim crkvenim realizmom. U svakoj od ovih slika, na svakom od ovih radova imate dimenziju božansku kao što imate i dimenziju čovjeka, njegove duše. Imate susret Boga, žrtve i zločinca. Ova umetnost koja je prad nama je zapravo odgovor krotkoga na zločin. Uticaj minijature je najznačajniji na radove sestre Marije i tu možemo navesti jermensku minijaturu, gruzijsku ikonu, kao i koptsku ikonu ali i dosta uticaja moderne umjetnosti koje ona vešto spaja”, izjavio je Gavrilo Marković, jedan od najvećih srpskih živih ikonopisaca.

Predsednica udruženja logoraša Dobrila Kukolj izjavila je da je izuzetno potrešena ovom izložbom, a posebno jer je i sama bila “jedan od tih paćenika koji je preživeo te strahote, taj užasan rat. Ko je samo prošao kroz taj logor dosta mu je, a ne kamoli ko je boravio u njemu ili gledao te strahote. Večeras me ova izložba toliko potresla da sam ja, verujte, teško i disala, otvorila mi je rane moje, duša mi se otvorila”, izjavila je gospođa Kukolj.

Episkop pakračko-slavonski g. Jovan je pohvalio izložbu i naglasio da je u pitanju “jedna teška tema, ali i veliki petak i raspeće Hristovo je jedna teška tema,  ali jedino u svetlosti i vaskrsenju se sagledava. Nema sličnije stvari u istoriji crkve i Hristovom raspeću nego što je Jasenovac”.

Izložbu „Sveti Novomučenici Jasenovački u svjetlosti Vaskrsenja“ u maloj sali Kulturnog centra Banski dvor možete pogledati do 14. septembra.  Reprodukcije slika sa izložbe možete kupiti u knjižari „Riznica“ u Banjaluci.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents