“Želim da živim, ne da preživljavam” – zašto se odlazi iz Hrvatske?

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Iseljavanje radno aktivnog stanovništva iz Hrvatske raste iz godine u godinu, pa ni ova godina po tome neće biti izuzetak

 

To proizlazi iz istraživanja o novim hrvatskim iseljenicima, koje je za HUP sprovela Promocija plus, prenosi Jutarnji list.

Rezultati istraživanja sprovedenog među novom hrvatskom emigracijom, onom koja je nastala od ulaska u EU do danas, u nekim su segmentima šokantni. Pre svega, iako najveći deo iseljenika, preko 90 odsto, odlazi u druge članice EU, posebno u Nemačku, Irsku, Švedsku, Belgiju i Austriju, mnogo se ljudi iselilo i izvan EU. Tu se, pak, osim uobičajenih iseljeničkih destinacija, poput SAD, Kanade i Australije, pojavljuju i nove iseljeničke meke za Hrvate – Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina. Najviše se iseljava, pokazuje istraživanje, iz Slavonije, Sisačko-moslavačke županije i Zagreba, a najmanje iz jadranskih županija i severozapadnog dela zemlje. 

Iz Hrvatske, pokazuju rezultati, podjednako se iseljavaju muškarci i žene. Čak 82 odsto iseljenika odlazi sa suprugom ili vanbračnim partnerom, a 72 odsto sa sobom vodi i decu. Najveći deo iseljenika ima do 40 godina. Nešto manje od polovine ima završenu srednju školu, a trećina ima završenu višu školu ili fakultet. No, čak petina novih hrvatskih iseljenika ima i doktorat. 

Za razliku od uobičajenog stava kako su iseljavanju skloniji nezaposleni, istraživanje pokazuje da je čak 73,5 posto novih iseljenika pre iseljenja imalo posao u Hrvatskoj. Neki od njih radiili su i na dobrim pozicijama i visokim platama. Uprkos tome, spakovali su kofere i otišli. Najveći deo, pokazuje istraživanje, ne namerava da se vrati ili bi se vratilo, ali tek u penziji. 

„Želim da živim, a ne preživljamo“, poručila je jedna ispitanica, koja se odselila u Irsku. 

Kao glavne razloge iseljavanja, pokazalo je istraživanje, većina ispitanika navodi opštu situaciju u hrvatskom društvu, odnosno neuređenost države, nepotizam, korupciju i okrenutost prošlosti. Pisanje Jutarnjeg prenosi B92 te se tvrdi kako je  na drugom mestu nedostatak perspektive i lični razlozi, a tek na trećem radno-socijalni razlozi.

 

 

 

Naslovna foto: Pixbay

 

PRAVILA KORIŠTENJA I PRIVATNOSTI

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents