Vrkić i Matić: “Ne tražimo Srbe ni Hrvate, tražimo mrtve”

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U Osijeku je u utorak održan prvi službeni sastanak Ivana Vrkića, poverenika predsednice Kolinde Grabar-Kitarović za nestale u proteklom ratu s Veranom Matićem, posebnim izaslanikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pitanja nestalih

 

Dugogodišnji glavni urednik i direktor TV B92 Veran Matić, stekao je zavidnu međunarodnu medijsku reputaciju, nosilac je mnogobrojnih prestižnih međunarodnih nagrada u vezi s borbom za slobodu medija, uključujući i najveće francusko odlikovanje, orden Legije časti. 

U dobroj veri postupila je s hrvatske strane i institucija Predsednice Republike, imenujući Ivana Vrkića poverenikom za nestale u proteklom ratu. Na obeležavanju Međunarodnog dana nestalih osoba 30. avgusta 2018., predsednica Grabar-Kitarović, pojasnila je ovo imenovanje: “Kako bih ne samo politički nego i operativno dala potporu tom procesu, imenovala sam gospodina Ivicu Vrkića, gradonačelnika Osijeka, svojim povjerenikom za nestale u Domovinskom ratu. On ima veliko iskustvo u pregovorima o zatočenima i nestalima i normalizaciji međudržavnih odnosa”.

Treba podsetiti da su Vrkić i Matić već sarađivali u humanitarnoj akciji premeštanja hrvatskog branitelja Veljka Marića iz zatvora u Sremskoj Mitrovici u hrvatski zatvor. Tu saradnju Matić je ocenio kao vrlo dobro iskustvo efikasnog reagovanja na krizu koja je nastala u Hrvatskoj, ali i između dve zemlje. Obrazlažući svoje prihvatanje dužnosti posebnog izaslanika srpkog predsednika za pitanja nestalih, Veran Matić ističe: “Gospodin Vrkić izuzetno je i sa srpske strane cenjen za učestvovanje u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Preduslov da prihvatim ovaj izazov bio je da s druge strane postoji osoba kojoj verujem i koja takođe ne želi učestvovati u političkim igrama oko ovako važnog humanitarnog problema”.

Nedugo nakon imenovanja, Vrkića je primio srpski predsednik Vučić. Tom prilikom Vrkić je izrazio nadu, da će njegova misija s Matićem biti uspešna, kako zbog izuzeznog ličnog odnosa, tako i zbog odlučnosti obojice da se brže i efektivnije razreše pitanja nestalih koja opterećuju odnose dve države i nacije.

Nešto više od dva meseca nakon tog susreta, Vrkić i Matić održali su prvi višečasovni radni sastanak u Gradskoj upravi Osijeka te na konferenciji za novinare izneli zaključke, koji ulevaju nadu porodicama nestalih i svim građanima, da će se ovo prvorazredno humanitarno i civilizacijsko pitanje, napokon početi brže rešavati.

Usaglašeno je da se neće tražiti Hrvati ni Srbi, nego nestali te da će celi proces biti potpuno depolitizovan, budući da će se tražiti istina o svakoj nestaloj osobi, a ne ubice.

Istrage ratnih zločina su u isključivoj nadležnosti državnih institucija i nemaju nikakve veze s procesom doznavanja istine o nestalim.

Dva najvažnija čoveka Hrvatske i Srbije za doznavanje istine o nestalima, uputili su apel svima koji imaju bilo kakve informacije, da ih na bilo koji način dostave, kako bi se zajednički počele proveravati sve činjenice i lokacije o kojima postoje određena saznanja. U tom pogledu Vrkić i Matić zauzeće se oko angažovanja svih onih državnih i građanskih institucija, uključujući i sve pojedince, koji imaju bilo kakva saznanja o nestalima.

 

 

Naslovna foto: Osijek.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents