“To što čeka penzionere u Hrvatskoj je tragedija”

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hrvatske penzije su najniže u EU u odnosu na platu, a postoji rizik da država u budućnosti neće moći da zaštiti starije ljude od siromaštva

 

To je izjavio Etore Marketi iz glavne uprave Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost, prenosi Seebiz.

Kada za 40 godina ode u penziju, osoba koja je u Hrvatskoj prvi put počela da radi 2016. godine imaće 16 odsto manju penziju od sadašnjih novih penzionera iza kojih je 40 godina staža, pokazuju najnoviji godišnji izveštaji Evropske komisije o starenju i primerenosti penzija koji su predstavljeni u zagrebačkoj kancelariji Evropske komisije.

U odnosu na postojeća penzijska primanja veći pad penzija od hrvatskih u budućnosti mogu očekivati samo Rumuni i Poljaci – oko 40 odsto. Zadržavanje postojećeg nivoa penzijskih primanja očekuje se u Austriji i Sloveniji, a lagano povećanje u Nemačkoj i Danskoj.

U delu izveštaja posvećenom Hrvatskoj Komisija je iznela deset reformskih poteza u vezi sa penzijama: promenu zakona kako bi se omogućilo zapošljavanje penzionera, ubrzanje povećanja dobi za odlazak u penziju u zavisnosti od očekivanog životnog veka ili očekivanoj dobi zdravog života, jaču penalizaciju prevremenih penzija, preispitivanje posebnih programa koji nude prevremeno penzionisanje, promene u sistemu beneficiranog staža, uvođenje delomičnih penzija srazmerno uplatama, podelu minimalne penzije na zarađeni deo i deo koji bi pripao socijalnoj penziji.

Takođe Komisija traži da se povlašćene penzije podele na zarađeni i povlašćeni deo čija bi isplata zavisila od budžetskih mogućnosti. Deveti je predlog prikupljanje doprinosa na sve oblike rada, deseti se odnosi na poboljšanja u drugom penzijskom stubu.

 

 

 

 

Naslovna foto: Pixabay; BLIC

 

PRAVILA KORIŠTENJA I PRIVATNOSTI

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents