Srbi za Srbe u Istočnoj Slavoniji

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

BOROVO – Predstavnici Humanitarne organizacije “Srbi za Srbe” posetili su porodice koje su dobile pomoć u sklopu Božićne akcije na području Istočne Slavonije, ali i obišli i dve nove porodice koje bi bile predviđene za nešto veće projekte, s obzirom na situaciju u kojoj se nalaze.Uz pomoć predstavnika opštine Borovo, došli su do informacija o porodici Varga, tačnije o izuzetno teškoj situaciji u kojoj se nalazi ova porodica. U preskromnom i oronulom kućerku bez kupatila u svega 28 m2 odrasta i odraslo je čak dvanaestoro dece. Dve male prostorije i ulaz u nazovi kuću, bili su do pre nekoliko godina dom starijih šestoro dece oca Radoslava. Tokom prethodnih godina deca su otišla svojim životnim putevima, neko u potrazi za poslom, dok su se neke od ćerki udale i već dobile svoju decu.Sa samohranim ocem Radoslavom kog je žena napustila, živi mlađih šestoro mališana. Od trenutno najstarijeg Zdravka (12 god), preko Ivane (11), Dejana (9), blizanaca Luke i Marije (8), do najmlađe Ane(6). Radoslav je zaposlen u komunalnom preduzeću, a na ime dece porodica dobija i dečiji dodatak.

Svakako nedovoljno da bi se bilo šta promenilo nabolje u životu ove dečice.

Obzirom da je otac veći deo dana zbog posla odsutan, deca praktično odrastaju sama i prepušteni su jedni drugima.U razgovoru sa Radoslavom i predstavnicima opštine, zaključeno je kao rešenje za iole bolji i kvalitetniji život ove porodice obezbeđivanje novog doma. Za sada najpraktičnije rešenje koje će HO razmotriti jeste kupovina neke od desetina kuća u Borovu selu koje su na prodaju, s obzirom na veliki broj ljudi koji sve češće odlaze put zapadne Evrope. Pretpostavka je da bi iznos za realizaciju ovog projekta iznosio oko 15.000 € za kupovinu kvalitetne i odgovarajuće kuće, kao i još nekoliko hiljada € za opremanje i eventualnu sanaciju.

Predstavnici HO izražavaju nadu da će u bliskoj budućnosti uspeti prikupiti sredstva za realizaciju ovog projekta, jer uslovi u kojima ovi mališani odrastaju od rođenja su najblaže rečeno nedostojni i životinja, a kamoli dece.Druga porodica koju su posetili ovom prilikom jeste porodica Barbarić iz sela Ostrovo. Porodicu čine otac Dalibor i majka Srbijanka, kao i tri male kćeri Dalija (5), Denisa (3,5) i Nikolina (1,5) koja takođe živi u izuzetno nehumanim uslovima.Od skoro je otac Dalibor zaposlen u lokalnoj pekari, a primaju i dečiji dodatak. Oronula kuća, bez kupatila znatno otežava ionako težak život ove porodice. S obzirom da je kupatilo istaknuto kao gorući problem, u tom smeru su tekli razgovori sa porodicom. Pored dovršetka gradnje kupatila i opremanja, potrebno je zatvoriti ulaze u kuću pvc stolarijom, kako bi ceo mini projekat imao smisla. Procena vrednosti radova bila bi oko 2.000 €.

Koristeći i ovu priliku pozivaju se kako redovne tako i potencijalni donatori da se uključe i podrže ove projekte na području stradalne Istočne Slavonije, kako bi za čak devetoro mališana obezbedili donekle srećnije detinjstvo i lepše uslove za odrastanje i druženje.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents