Srbi i Hrvati od mila do nedraga (6): Kažem Beograd – pomislim na kajmak

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nekoliko kolumnista, novinara i pisaca britkog pera u Hrvatskoj brani čast onog dela domaće javnosti koja nije poklekla pred braniteljskim udrugama, stegama katoličkog klera koja bi Alojzija Stepinca da proglasi svecem ili patriotskom patetikom korumpiranih političara. Među njima su originalna Vedrana Rudan i beskompromisni Ante Tomić i Vedran Sršen. Izdvojili smo nekoliko citata iz njihovih kolumni

– Uskoro će beogradska sportska Arena nositi naziv po hrvatskoj antifašistkinji Nadi Kulundžić-Štark, Štark Arena. Svi znamo da nešto takvo, da zagrebačka sportska Arena nosi naziv po nekom srpskom partizanu, u ovakvoj Kolindinoj Hrvatskoj ne bi bilo moguće. Isto tako, Ana Brnabić je moguća u Srbiji, ali u Hrvatskoj je nešto slično nemoguće – pisao je prošle godine Sršen, podsećajući da dva bliska naroda žive na mitovima prošlosti, koje je veliki pisac Miroslav Krleža tražio zaklon, čuvenom rečenicom: “Sačuvaj me, Bože, srpskog junaštva i hrvatske kulture.”

Ante Tomić se osvrnuo na slučaj Bajaga:

“Zamislite da je 1969. godina. Dvadeset četiri godine je prošlo od Drugog svjetskog rata, samo jedna više nego što nas danas dijeli od kraja Domovinskog, i na programu Splitskog festivala su najavljeni Tereza Kesovija i Klaudio Vilja s pjesmom ‘Nono’, ali nastup je iznenada otkazan jer je neki borac Druge dalmatinske brigade negdje pijan oklevetao talijanskog muzičara: ‘Bilo je negodovanja, jer nije u redu da takav pjevač, za kojeg se zna da je u Zadru 1943. pjevao fašističke pjesme, nastupa u Splitu.’

Ovo se 1969. nije dogodilo, Klaudio Vilja je otpjevao pjesmu koju svi znamo, jer je valjda postojala nekakva odgovornost za javnu riječ, pa i ako ste govorili o dojučerašnjim ratnim neprijateljima. Nije se uvažavalo bezvrijedno mišljenje baš svakog idiota koji je bio u ratu. Nisu se svi Talijani smatrali fašistima, kao što je danas dosta popularno misliti da su svi Srbi četnici. Bilo je, ukratko, u nekadašnjem komunističkom jednoumlju više i slobode i pameti nego u nacionalističkoj diktaturi u ljeto 2018.”

Vedrana Rudan gađa u ganglije, kao i uvek: “Nije vrag da će nam opet za sve što nas čeka Srbi biti krivi? Nije vrag da će nam Srbi zato što smo u EU j….. ustašku mater jer je članstvo u EU dobitak? Pamtim sve što se dogodilo pa ipak mislim da smo i mi ‘ustaše’ i oni ‘četnici’ ili izmanipulirani ili beskrajno i nepopravljivo glupi. Vjerojatno je ovo drugo ključno. Ja sebe držim pametnom. Jednostavno, ne mrzim Srbe. I neću posaditi vrbu u svom vrtu jer nijedno stablo u svom vrtu moja nona nije posadila ni za Talijane ni za Nijemce.

Jebote! Prošle su dvadeset i tri godine. Reći ćete da sam luda. Kad netko kaže Srbin, ne hvatam se za kamu. Pomislim, aha, kajmak.”

Luđa od suseda

“Treba reći i istinu da je Kolindina Hrvatska zavađena ne samo iznutra, već je zavađena i sa svim svojim susjedima. I zato, čemu ljutnja kada se kaže da je Hrvatska danas luđa od Srbije, jer to ne znači ništa drugo do li da je manje tolerantna”, piše Sršen.

 

J. Arsenović

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents