Srbi i Hrvati od mila do nedraga (5): Dobri samo kad im je odgovaralo

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Savremeni odnosi dva naroda opterećni su Drugim svetskim ratom i genocidom koji je izvršen nad Srbima u NDH, kao i raspadom zajedničke države Jugoslavije krajem 20 veka

Ratne sukobe 90-ih godina Hrvatska doživljava kao agresiju od Srbije i srbočetnika, što je omiljena kovanica tamošnjih desničara.

Na drugoj strani, Srbi ukazuju na to da je najmlađa članica EU postala etnički najčistija država, proteravši četvrt miliona svojih građana srpske nacionalnosti, zašta niko sudski nije odgovarao.

Izabravši gubitničke strane u dva velika rata, Hrvati su hteli ne hteli, morali da izaberu zajedničku državu sa Srbima. Poraz je tako prošao s manje bolnim posledicama.

– Sadašnji animozitet nije ništa novo, sve je to ponavljanje iz ranijih vremena – kaže istoričar Vasilije Krestić.

Ovaj srpski akademik ističe da je teško uprostiti istorijski odnos Srba i Hrvata i da su u daljoj prošlosti Hrvati bili blagonakloni prema Srbima kada im je pretilo da budu germanizovani ili mađarizovani.

– Kad su Mađari radili na velikoj Ugarskoj, onda su im Srbi bili potrebni kao saveznici u borbi protiv velike Mađarske, ali kad ta opasnost prestala, do izražaja je dolazila priroda velikohrvatske ideje u kojoj su Srbi remetilački faktor jer ih sprečavaju u stvaranju velike Hrvatske – kaže Krestić.

Kad su Hrvati odluči da svoju nacionalnu politiku oslone na hrvatsko državno istorijsko pravo, tada su počeli otvoreniji sukobi jer to pravo, kako objašnjava sagovornik “Vesti”, polazi od toga da na hrvatskoj državnoj teritoriji postoji samo jedan – hrvatski narod.

– Drugim rečima, poricali su srpsku posebnost, a Srbi nisu hteli da prihvate da su oni pravoslavni Hrvati – dodaje Krestić.

 

J. Arsenović

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents