Slava VSNM Pakrac po 9. put

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca u sredu je održana proslava krsne slave Veća – Rođenje Presvete Bogorodice – Mala Gospojina. U dvorani KTC Pakrac okupilo se više od 500 gostiju s područja Pakraca i okolnih mesta, uz saborske zastupnike Mileta Horvata i Borias Miloševića, generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Živorada Simića, zamenika načelnika opštine Okučani Siniše Martinovića, predstavnika ostalih nacionalnih manjina, udruženja, antifašističkih društava te izaslanici županijskih, gradskih i opštinskih VSNM s područja zapadne Slavonije.

Ovo je 9. po redu proslava krsne slave Veća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca i pravoslavnog hrama Pakraca te je ova proslava postala tradicionalno okupljalište Srba iz Pakraca, ali i iz Zapadne Slavonije, sa uvek bogatim kulturnim sadržajima i predstavljanjem rada kulturnih društava.

Pakrački paroh, protojerej stavrofor Đorđe Teodorović osveštao je slavsko žito i presekao slavski kolač te prigodnom besedom čestitao praznik i krsnu slavu, uz želje da se uvek okupljamo u dobru i da se sećamo svoje Svete Crkve i svojih običaja.

Generalni konzul gospodin Živorad Simić u svom obraćanju je prisutnima čestitao slavu i iskazao reči podrške za ovakve aktivnosti.

Zamenik gradonačelnika Grada Pakraca Goran Labus u pozdravnoj je reči naglasio da se ovom proslavom potiče zajedništvo radi očuvanja identiteta i tradicije Srba u našoj zemlji.

Obraćajući se gostima Nikola Ivanović, novi predsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca, naglasio je da će Veće negovati i promovisati našu kulturu, tradiciju i običaje, a prvenstveno raditi na unapređenju auradnje između veća i Grada Pakraca.

Nikola Ivanović,Djordje Teodorović

„Danas kada proslavljamo praznik Male Gospojine, ne možemo se ne prisetiti naše viševekovne istorije i našeg viševekovnog postojanja na ovom području – naše volje da se okupljamo u našim hramovima i saborujemo na ovaj raznik. Istini za volju, malo je tradicija ovoliko dugih u našem okruženju, tradicija dužih od 300 godina. Uprkos svim iskušenjima koje smo prolazili i prolazimo, mi se i dalje držimo naše viševekovne tradicije“ – istakao je Ivanović’. 

Naglasio je da se srpska zajednica kao i druge manjine te većinski narod susreću se s problemom teške ekonomske situacije u gradu i okolini. Međutim, Srbima je još teže jer ih gotovo ni nema zaposlenih u državnim institucijama i gradskim/državnim ppreduzećima. Ekonomska situacija primorava mlade ljude na odlazak iz Pakraca a to dugoročno svima šteti, posebno srpskoj zajednici. Problemi sela su u pravilu multidimenzionalni, a u primeru pakračkih srpskih sela ti problemi se multipliciraju. Ako krenemo od Pakraca prema Požegi imamo 20 km napuštenih sela i državne nebrige da se vrati život u ta sela.

Ivanović je iskoristio priliku da se zahvali svima onima u zajednici koji se bore za bolje sutra, svim članovima Mesnih odbora, svim aktivistima i svima onima u selima koji se bore za bolje puteve, uređena groblja, uređene cintore crkava, crkvišta i mesta stratišta…

Prisutnima se obratio i Boris Milošević, novoizabrani saborski zastupnik, koji je čestitao slavu prisutnima i pojasnio prisutnima trenutne društveno političke tendenije, s rečima ohrabrenja za vodstvo VSNM-a.

Narod u Pakracu već vekovima posebno slavi ovaj veliki crkveni praznik, te se prema zapisima Srpske Pravoslavne crkve – Eparhije pakračko-slavonske spominje i osnivanje velikog vašara o Maloj Gospojini koji je značajno doprineo privrednom razvoju grada. Ova tradicija datira iz vremena episkopa Sofronija Podgoričanina, koji je stolovao u Pakracu od 1705. do 1710. godine.

SKD Prosvjeta Pododbor Pakrac izvela je tri tradicionalne pesme te je nakon nastupa zajedno s gostima zaplesala ‘krivo kolo’.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents