Savet Srba Istre: Vrlo uspešni Dani Vojvodine u Istri

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Predsednik Saveta Srba Istre i direktor Srpskog kulturnog centra (SKUC) u Puli Milan Rašula izjavio je danas da je manifestacija Dani Vojvodine u Istri, koja se danas završava, bila “poželjna i vrlo uspešna”

 

Rašula je ocenio da je u pitanju manifestacija koja će dosadašnju dobru saradnju i turističku razmenu dva regiona učiniti još boljom i “svakako doprineti i sveukupnim odnosima Srbije i Hrvatske”.

“Istra i Vojvodina se odavno vole javno i svima mogu biti primer i dobre saradnje, a svaki region i pojedinačno je primer brige i podrške suživotu brojnih manjinskih zajednica. Veliki je nivo uzajamnog razumevanja, poštovanja i srdačnosti u direktnim kontaktima, što je posvedočila i trodnevna manifestacija Dani Vojvodine i gostoprimstvo s kojom su Istrijani dočekali Vojvođane”, rekao je Rašula za Hinu.

On je naveo da je dodatni podsticaj nastavku uspešne saradnje bio i susret istarskog župana Valtera Flega i vojvođanskog premijera Igora Mirovića u okviru manifestacije Dani Vojvodine u Istri.

Rašula je kazao i da su predstavnici srpske zajednice u Istri zadovoljni saradnjom i podrškom koju imaju od Istarske županije i lokalnih vlasti u Puli, Labinu, Poreču i Fažani, a da je i delegacija Vojvodine najavila “konkretan plan i program za pomoć Srpskom kulturnom centru kroz nove sadržaje, ali i kroz opremanje i logistiku”.

“Na sastanku s vojvođanskim premijerom Mirovićem načelno je dogovoreno da će Novi Sad biti partner 12. Festivala srpske kulture u Istri 2020 godine, na kojem će se ujedno Novi Sad promovisati kao Evropska prestonica kulture 2021. godine”, rekao je Rašula.

Istarski župan Flego izjavio je juče, prilikom sastanka sa predsednikom vojvođanske Vlade Mirovićem u Puli, da “i Vojvodina i Srbija u Istri svakako imaju prijatelja koji i u Briselu može da pomogne”.

“Nemojmo da zaboravimo da je Hrvatska članica EU i da se njena reč čuje u Briselu, a da je Srbija u procesu pregovaranja i otvaranja novih poglavlja. Mi u Briselu možemo da pomognemo putu Srbije, pa time i Vojvodine u EU, a taj put nije važan samo radi Srbije”, izjavio je Flego za Hinu.

Navodi se da su Flego i Mirović najavili planove učestvovanja u zajedničkim projektima i poručili da Istra i Vojvodina primerom uzajamno dobrih odnosa i dobre saradnje mogu da doprinesu i uspostavljanju boljih odnosa na državnom nivou zmeđu Hrvatske i Srbije.

“Istra i Vojvodina dobro sarađuju već dugi niz godina, o čemu imaju i sporazum od 2006. i na temelju toga kroz razvoj kontakata i konkretne projekte svakako mogu sopstvenim primerima da pokažu da i velika, prava saradnja Srbije i Hrvatske nije tako nedostižna kako se na prvi pogled čini”, rekao je Mirović za Hinu.

 

 

 

Naslovna foto: Fcaebook SKC Istra

 

PRAVILA KORIŠTENJA I PRIVATNOSTI

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents