Regionalni igrači i EU

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Piše: Vesna Stanković Pejnović

Raspad Jugoslavije stvorio je „političku laboratoriju”, koja je, manipulišući mitovima i napretkom, uništila suverenitet i identitet. Identitet je postao „kolektivna stvar” i kolektivni interes, a instrumentalizacija identiteta je norma koja se mora dokazati u uslovima koje nalažu globalni moćnici.

Instant demokratizovani „regionalni igrači”, danas se izvinjavaju za prošlost, operativno koristeći nove „reči amebe”: „ljudska prava”, „regionalni potencijal”, „nerešena pitanja” ili „nedovršeni mir”, a naročito „pravednost”, namerno zaboravljajući na latinsku sentencu „Quod licet Iovi, non licet bovi” (Što je dopušteno Jupiteru – bogovima, nije i volu). U današnjem svetu dominira lingvistička, univerzalna komunikacija, a u regionalnim odnosima partikularna demagogija s atributima „pobednika i poraženog”.

Kontrolori socijalne neizvesnosti danas postaju i kontrolori upravljanja politikom.

Ostvarena je Kafkina misao da će laž biti pretvorena u opšte pravilo. To promovišu EU birokrate i globalna kapitalistička oligarhija. Jedan od rezultata jeste bezgranična arogancija spram kulture, filozofije i umetnosti. Univerzalno područje društvene odgovornosti i solidarnosti nestaje u korist paradoksalnog interesa pojedinca kao subjekta napretka i razvitka transnacionalnih korporacija.

Upravljanje krizom je i instrumentarijum „malih, naših, globalista” koji dnevno „prinose žrtvu” Briselu, Vašingtonu, Berlinu… Upravljanje politikom dobija blagoslov tek nostrifikacijom komisija, izvestilaca, pregovaračkih poglavlja, Svetske banke, MMF-a. Proizvodnja konflikata je instrumentarijum koji dijagnosticira bolest. Recept „bratstvo i jedinstvo” postaje „milenijumska mržnja”, koja, dozirana, izrasta u kooperativnost i dobrosusedske odnose.

Upravljanje krizom je i instrumentarijum „naših, malih globalista” koji dnevno „prinose žrtvu” Briselu, Vašingtonu, Berlinu… 

Intelektualne i umetničke elite gotovo svuda u svetu su marginalizovane, a „političke elite” su dominantne jer ističu vrednosti koje su savršen odraz globalizma, tehnologije i „savremenosti”. Ljudska prava, kooperativnost, mir u regionu, samo su deo dnevno-političkog vokabulara u balansiranju „političkih elita” s ciljem populističkog identifikovanja. Kontrolisano se nameću efemerne teme dok se sprovodi „kolonizacija svesti” i „moralni imperijalizam”. Gramšijevim jezikom rečeno, narod koji ne upravlja društvom, taj nedostatak zamenjuje birokratsko-vojnim despotizmom. Zemlje Balkana uvoznice su stranih vrednosti i civilizacijskih modela bez kritičkog otpora. Neki teoretičari vide EU kao „carstvo”, ali s kraljevskim manirima, koje ne osvaja teritorije ratovima, već privilegijama i povlasticama. Evrobirokrate zagovaraju civilizacijski, administrativni i naseljenički kolonijalizam, te osiguranje uslova za legalni i nesmetani protok kapitala s jeftinom radnom snagom.

Iako nominalno zagovara vrednosti pomirenja i saradnje u zemljama regiona, EU nameće globalnu imperijalnu strategiju sa setom obrazaca nejednakosti, hijerarhije, ekskluzivnosti i moći koja stalno postavlja pitanje svojih granica.

„Mentalni izleti” aktuelnih lidera samo su dnevno-politički lakmus za balansiranje ostvarenja globalnih ciljeva kapitala.

Kako očekivati progres u odnosima Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, kada građani, kao u grčkom teatru, žive konfuznu demokratiju u kojoj ih konstantno teraju da se „demokratski” izjasne za Evropu? Biti Evropljanin je stanje uma, borba za evropsko humanističko društvo u čijem je centru ideja očovečenja na putu ka istini i pravednosti i za životom u pravednom svetu. Dnevna pauperizacija intelekta od subjekta je napravila objekat. Ideju slobode građanin je zamenio stanjem paupera. Region je samo imaginarni pojam oslobođen čovečnosti i ekonomske slobode. Bez stvarne slobode, nema ni progresa.

*Naučni saradnik u Institutu za političke studije u Beogradu, naučni saradnik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents