Prosvjeta i SNV pisali UNESCO-u

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pismo su, ističu, uputili i zbog toga što “nadležne institucije ne preduzimaju ništa da se zaustavi diskriminatorska, segregacijska i preteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača”

 

Srpsko kulturno društvo (SKD) “Prosvjeta” i Srpsko narodno veće (SNV) saopštili su da su Odbor za zaštitu kulturnog nasleđa UNESCO-a obavestili o pokušajima da se zabrani festivala ojkača i o pretnjama učesnicima festivala tog tradicijskog načina pevanja, uvrštenog na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Pismo su, ističu, uputili i zbog toga što “nadležne institucije ne preduzimaju ništa da se zaustavi diskriminatorska, segregacijska i preteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača uprkos njihovom javnom pozivu na smirivanje tenzija, obnovu tolerancije i poštovanju zajedničkog kulturnog dobra Hrvata i Srba”.

Ovom objavom kao i poslatim pismom izražavamo našu privrženost međunarodnoj obavezi kao članica UNESCO-a te našu odgovornost u poštovanju vlastitog Ustava, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, antidiskriminatornogog, prekršajnog i kaznenog zakonodavstva – stoji u pismu koje su potpisali predsednik SKD-a “Prosvjeta”Mile Radović  i predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

Koordinacija udruženja proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje usprotivila se održavanju 3. festivala ojkača u njihovom gradu, koji organizuju srpska kulturna društva.

Kao najstarija vrsta pevanja u Hrvatskoj, pre osam godina ojkača je stavljena na UNESCO-ov Popis ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

Branitelji smatraju da se festival može održati u nekom drugom mestu, ali ne i u Petrinji, jer kažu da ojkanje nije deo tradicije tog grada.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents