Nema plaže za sirotinju

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hrvatskim je medijskim prostorom odjeknula vest o kontroverznoj odluci Grada Crikvenice. Naime, tamošnja je vlast odlučila zabraniti parking autobusima koji u grad tokom letnjih meseci dovode jednodnevne izletnike

 

Naknadno je odluka “prilagođena”, pa smo u večernjim časovima saznali kako će prevoznici morati kupiti vinjetu po ceni od 40.000 kuna, a koja vredi za period od 15. juna do 15. septembra.

Pomalo iznenađujuće, reakcije medija, pre svega u opremi vijesti, bile su unisone i socijalno osetljive. Gotovo svi su u odluci prepoznali diskriminaciju siromašnih.

Kao što je poznato, jednodnevni izletnici su uglavnom oni ljudi koji si ne mogu priuštiti višednevni odmor pa im je ovakav aranžman najpovoljnija i gotovo jedina prilika da vide more. Pritom se ne radi samo o nekim najugroženijim grupacijama. Prema dostupnim istraživanjima, čak 56% stanovnika Hrvatske nije nigde putovalo u 2016. godini.

Kao što ovaj podatak sugeriše, problem je dublji od socijalne neosetljivosti crikveničkih vlasti. Ovo nije prvi put da se dolasci jednodnevnih izletnika na hrvatsku obalu predstavljaju kao problem.

Slične su se rasprave odvijale i na Makarskoj rivijeri, a mesta su takođe raznim merama naplaćivanja ulaska automobilima i zabranama za autobuse pokušala doskočiti “problemu”. Tada je pristup slučaju, pogotovo na nacionalnoj televiziji, bio obeležen i šovinističkom notom jer se mahom radilo o građanima Bosne i Hercegovine.

NA RED ĆE DOĆI I LOKALCI

Premda su zabrane i ograničenja dolaska naprosto degutantni, uzrok problema ne treba tražiti u oholosti i upitnoj moralnosti lokalnih čelnika i iznajmljivača.

Naime, usled potpuno stihijskog ekonomskog razvoja poslednjih decenija i gotovo potpune zavisnosti lokalnih (a i državne) ekonomija o turizmu, ne čudi da se javlja otpor bilo kakvom nekomercijalnom (“ništa ne troše”, “moramo smanjiti cenu smeštaja zbog gužve”) korištenju prostornih resursa. Većini lokalnog stanovništva to je jedini izvor prihoda i jednodnevne izletnike gledaju kao smetnju.

Drugi jako važan aspekt cele priče jest eliminacija radničkih i drugih odmarališta putem kojih je širim slojevima bilo omogućeno povoljno letovanje. Međutim, letovanje je davno ispalo iz domene radnih prava, a iz perspektive investitora ta su odmarališta naprosto “mrtvi kapital”. U takvoj situaciji sve intenzivnije eksploatacije oskudnih resursa, neminovan je ishod segregacija: oni koji mogu platiti, imaće pristup. A takva situacija dovodi do antagonizma između lokalaca i izletnika.

No, kao što nam pokazuju brojni slučajevi s koncesijama širom obale, sukob između lokalaca i jednodnevnih izletnika je dugoročno politički izlišan. Na red u zabrani pristupa postepeno će doći i lokalci.

 

 

 

Naslovna foto: Pixbay; Bilten

 

PRAVILA KORIŠTENJA I PRIVATNOSTI

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents