Neka Plenkoviću neko javi da to što je napravio nisu reforme!

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je u srijedu u Minhenu da ozračje pesimizma koje se stvara u zemlji nije dobro, a posebno je neodgovorno prema mladim generacijama

 

“Odgovornost je na svim akterima, institutima, komentatorima, mogu slobodno reći i medijima da s malo manje pesimizma kreiramo u društvu jer nas on nigdae neće dovesti. Ja mislim da su okolnosti u brojnim granama puno bolje nego što se percipiraju, ali ako stvorite atmosferu nije čudno da srednjoškolci izlaze s tonom besperspektivnosti”, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka s bavarskim premijerom, istaknuvši da je to “neodgovorno prema mladim generacijama”.

Upitan da komentariše kritike predsednice Republike i opozicije zbog neprovođenja reformi, Plenković je rekao da se ne slaže s konstatacijom da se reforme ne provode te da takve paušalne ocene nisu samo neargumentovane nego i loše deluju na opštu klimu u Hrvatskoj. “Kao prvo uopšte se ne slažem s takvom konstatacijom. Vlada provodi niz aktivnosti. Neka ti koji to govore malo pogledaju temeljnije šta je sve Vlada uradila, u protekle dve godine koliko toga je provedeno”, kazao je.

Među primerima je naveo sistem rasterećanja preduzetnika, poreznu reformu, manju nezaposlenost, smanjenje javnog duga, rast BDP-a itd. Dodao je kako mu te “paušalne ocene” deluju ne samo neargumentovano nego su loše za opštu klimu u Hrvatskoj, objavio je Jutarnji list.

Premijer Plenković se ponaša kao da su hrvatski mediji i predsednica onako “odokativno” primetili da se reforme ne provode. Vlada je pre godinu ipo dana smanjila porez na dohodak i porez na dobit, što je sasvim očekivano polučilo neke pozitivne rezultate: bolje punjenje budžeta, budžetski suficit, smanjenje javnog duga, rast BDP-a…

Ali nijedan od tih rezultata nije dovoljan da se probudi optimizam. Optimizam ne dolazi sam od sebe, potrebno je stvoriti prvo pozitivnu klimu za ulaganje, a toga u Hrvatskoj nema. Rast BDP-a od 2 odsto godišnje ne može biti viđen kao nešto pozitivno budući da sve ostale zemlje Nove Evrope imaju znatno brži rast od Hrvatske. Recimo, Estonija već 9 godina u nizu beleži godišnji rast veći od 5 odsto. Rumunija već godinama ima rast veći od 6 odsto. Češka, Poljska, Mađarska, Latvija, Litvanija, Slovačka, Slovenija, Bugarska… Sve te zemlje godinama rastu brže od Hrvatske, a sada rastu brže i Srbija i Albanija. Hrvatska s ovako mršavim rastom zaostaje.

To bi Plenkoviću trebao biti znak da reforme koje ova vlada provodi nisu ni približno dovoljne. Poreze treba smanjiti još više, upola. Parafiskalne namete treba ukinuti, Zakon o radu olabaviti i dopustiti ljudima da lakše zapošljavaju i otpuštaju radnike. To su sve mere koje se godinama predlažu, a Plenković se pravi lud i onda okrivljuje novinare, pa čak i predsednicu RH, za dezinformisanje javnosti.

A postoje relevantni i objektivni instituti koji svake godine provode međunarodna istraživanja i po njihovim rezultatima možemo tačno videti kakav je Plenkovićev učinak. Ove godine pali smo na lestvici lakoće poslovanja, pali smo na listi konkurentnosti pri samo dno (gore od nas su samo Mongolija i Venecuela), čak i EU komisija upozorava Vladu RH da se reforme ne sprovode. To znači, gospodine Plenkoviću, da nisu krivi novinari, komentatori niti predsednica, već upravo vi i vaša vlada zato što niste napravili dovoljno da se stvori optimistično ozračje.

 

Mario NAKIĆ

 

 

Naslovna foto: Facebook page Andrej Plenković; LIBERAL

 

PRAVILA KORIŠTENJA I PRIVATNOSTI

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents