“Na delu je asimilacija Srba u Hrvatskoj, naročito u gradskim sredinama” (VIDEO)

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

“Na delu je asimilacija Srba u Hrvatskoj, naročito u gradskim sredinama”, istakli su vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac gostujući u emisiji ELTA TV, “Argument više”, a na temu položaja Srba u Hrvatskoj.

Ćulibrk ponavlja da je u periodu nakon Drugog svetskog rata na delu bilo gašenje indentiteta srpskog naroda u Hrvatskoj. Niko od nas koji smo bili u neposrednoj blizini Pakraca nije ni slutio da se tu nalazila najveća zbirka štampanih južnoslavenskih knjiga, odmah nakon one u Matici Srpskoj u Novom Sadu, najveći vladičanski dvori nakon beogradske Patrijaršije i dr. – istakao je vladika pakračko-slavonski.

Pupovac dodaje da u opštem padu optimizma u Hrvatskoj Srbi imaju dodatne razloge koji se ogledaju u trajanju jednog antisrpskog raspoloženja.

– Na delu je asimilacija Srba, naročito u gradskim sredinama. Mi se sa Crkvom zajednički odupiremo onima koji šire netoleranciju i mržnju. U budućnosti moramo staviti naglasak na njihovo suzbijanje svim sredstvima uključujući moderne oblike delovanja, pored ostalog i medijske – mišljenje je Pupovca.

Na pitanje da li u Hrvatskoj postoje zdrave snage s kojima bi se moglo raditi na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj, naši gosti su istakli da ohrabruje kritički stav koji dolazi iz redova istaknutih hrvatskih intelektualaca prema potezima ekstremista.

– Pored toga i na svetskom nivou dolazi do sve snažnije podrške otkrivanju pune istine o Jasenovcu, pa je tako u pripremi međunarodna koferencija o Jasenovcu, predviđena za mart 2020. godine – ističu naši sagovornici.

Pupovac je istakao da svaka politika pa tako i ona Srba u Hrvatskoj mora, ako računa na uspeh, koalirati i stvarati partnerstva.

– To je postalo kompleksno naročito nakon ulaska Hrvatske u EU, i to je zajednički problem srpskih političkih subjekata kao i hrvatskih koji ne pripadaju ekstremnim krugovima koji su ponovo glasni u zadnjih nekoliko godina – rekao je Pupovac.

Pogledajte kompletnu emisiju: 

 

 

srpskacaffe

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents