Mapa puna snova potiče iz Pule (VIDEO)

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Na 11. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, Beldoksu, prikazan je film “Mapa puna snova”, Danila Lole Ilića iz Pule

 

Kao dečak sa samo 9 godina, Danilo je ugledao čuveni plakat Predraga Spasojevića. A potom, 28 godina kasnije, u Galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli.

I, ništa nije slučajno…

„Onda sam ja pitao ko je radio te plakate, pisalo je njegovo ime, pitao sam odakle je, rekoše mi da je iz Pule. Ja sam iz Pule, a nisam znao da čovek postoji. Tada su mi objasnili na čemu je sve radio…Zatim sam upoznao Predragovu partnerku Bibu koja me je uputila na njegovu impozantnu monografiju…tu se začela jedna iskra, ideja da se ispriča priča o Predragu Spasojeviću”, kaže autor filma Mapa puna snova Danilo Lola Ilić.

Od ideje do realizacije filma prošlo je 3 godine. Više od 70 intervjua svedoče o Predragovoj veličini i dubokom tragu koji je ostavio za sobom.

„Njega svi vole, bio je jako pažljiv, i sa saradnicima i sa prijateljima, porodicom…bio je topao čovek…specifičan, kao što se u filmu i kaže, upravo po toploj ljudskoj duši, pored toga što je bio izuzetan dizajner, što je stvarao vizuelne identitete kada toga nije ni bilo”, kaže Danilo Ilić.

Najteži zadatak Danilu bilo je sažeti 30 godina prebogate karijere u 70 minuta filma. Na emotivan način prikazati svestrani lik i delo umetnika, ali i preneti snažnu poruku mlađim generacijama

„Da možda ne treba sreću tražiti u svetu, nego da se može opstati i tu. Mnogi su ostali, opstali i napravili divne stvari”, ističe Danilo.

Prerana smrt Predraga Spasojevića prekinula je ostvarivanje njegovih snova sa mape. Ali, Srbin rođen u Čapljini, celog života zaljubljen u Istru, za njegove sugrađane nastavio je svoj život kao dobri duh Pule.

Prilog Marije Cvijić

 

Naslovna foto, Source: RTS

 

PRAVILA KORIŠTENJA I PRIVATNOSTI

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents