Linta: Predložiti Unesku ojkaču kao srpsku kulturnu baštinu

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da odgađanje održavanja Trećeg festivala ojkača u Petrinji predstavlja još jedan u nizu dokaza fašizacije Hrvatske, te apeluje da Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, kao jedno od prioriteta, ojkanje /ojkaču/ predloži na listu Uneska kao srpsku kulturnu baštinu

Linta podseća da je Hrvatska još 2010. godine uspela da ojkanje stavi na Unesko listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine, jer je, prema tvrdnjama – njihova, što je očigledna neistina.

Sve relevatne činjenice, dodaje on, pokazuju da je ojkača, čiji su tvorci krajiški Srbi, sastavni deo srpske kulturne baštine koju hrvatska država nastoji da prisvoji.

Linta ističe da je pozitivno što je ojkača zvanično upisana u prvi Nacionalni registar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.

Hrvatski veterani su, dodao je Linta, i u slučaju Petrinje pokazali da su stvarna vlast u Hrvatskoj, jer su prietnjama i protestima stvorili atmosferu straha i nesigurnosti kod potencijalnih učesnika festivala.

“Pola miliona hrvatskih veterana su, uz Katoličku crkvu i političke stranke desne orijentacije, glavni nosioci javnog širenja mržnje prema svemu što je srpsko”, naveo je Linta u saopštenju.

On napominje da je jedan od razloga za zahtev hrvatskih veterana za zabranu održavanja festivala taj što je organizator manifestacije Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”.

“Nadležne institucije u Hrvatskoj ni ovaj put nisu reagovale što je još jedna potvrda da su samo običan servis veteranske populacije i da zbog toga otvoreno krše sopstveni Ustav, zakone i međunarodne standarde”, ističe Linta.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents