Jesu li Srbi u SR Hrvatskoj bili privilegovani?

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Neki dan pažnju mi je skrenula rasprava u kojoj Predrag Rajšić pokušava opovrgnuti tvrdnje kako su Srbi u Hrvatskoj uništavali „urbani štih“ jednog gradića (konkretno Petrinje), kako su bili privilegovani i kako je povećanje udela Srba bio deo neke smišljene srpske politike

 

Sa tvrdnjama o privilegovanim Srbima koji su dobijali sve dok su Hrvati bili zapostavljeni susretao sam se još od svog detinjstva i kasnije sam na takve tvrdnje nailazio i u literaturi koja je imala pretenziju biti ozbiljna.

I to ne samo za slučaj Petrinje već niza drugih gradova (posebno Vukovara). Govorilo se i o navodno nasilnim promenama etničke strukture stanovništva, a svako doseljavanje Srba smatralo se smišljenom velikosrpskom politikom. No, je li to zaista bilo tako i šta se krije iza takvih tvrdnji?

U tvrdnjama o nasilnim promenama etničke strukture već na sam prvi pogled nešto ne valja. Broj Srba u SR Hrvatskoj stagnirao je, odnosno blago se smanjivao i ukupno i procentno od 1948. (14,5%) pa do 1991. (12,1%).

Ako je ukupan procenat Srba blago opadao, kako onda možemo govoriti da su negde bili sistematski naseljavani? Radilo se o potpuno drugačijem fenomenu: socijalistička politika industrijalizacije i urbanizacije privlačila je ljude iz sela u obližnje gradove gde su dobijali poslove i gradili kuće.

Komunisti su smatrali da grade novo društvo koje će biti lišeno nacionalnih pitanja. Nikakve antihrvatske zavere (ili antisrpske kako su tvrdili srpski nacionalni apologeti) u tome nije bilo. U slučaju Petrinje, ljudi iz okolnih sela su naseljavali grad. Starije gradsko stanovništvo gledalo je prema većim urbanim centrima, a ujedno imalo manje dece. Identičan proces događao se u Splitu, Rijeci, Varaždinu ili Koprivnici, ali tamo nije bio nacionalno tumačen jer su svi bili Hrvati. U Petrinji i Vukovaru jeste.

Na koncu, šta su u takvoj situaciji Srbi trebali? Zauvek ostati na selu, ne obrazovati se i ne naseljavati gradove?

Jesu li Srbi u tom procesu bili privilegovani na lokalnom nivou pitanje je na koje se mora odgovoriti razumevanjem samog karaktera SR Hrvatske. Radilo se o partijskoj državi u kojoj je SK kontrolisao sve bitne sfere države i društva. Članstvo u SK bilo je uslov privilegija naspram ostalih. 

Iz više razloga članstvo u SK bilo je znatno bliže Srbima nego Hrvatima i oni su od vlasti bili viđeni kao podobniji za niz funkcija, posebno u sigurnosnom sektoru. To je bila politika koju su vodili hrvatski komunisti na čelu s Vladimirom Bakarićem i iza nje nije stajala nikakva srpska zavera.

Naravno, na nižim su se nivoima razvili nepotizam i klijentelizam zavičajnog i rođačkog tipa pa su u tom slučaju Srbi eventualno mogli nešto profitirati, ali ni tu se nije radilo o srpskoj zaveri već o nečemu što nam je dobro poznato svima. Zanimljivo da promovitelje teza o srpskoj zaveri u pravilu nije smetala partijska država kao takva, već samo to što ona nije dovoljno „naša“.

Istovremeno s privilegijama koje je nosilo članstvo u SK, Srbi u SR Hrvatskoj u potpunosti su zapustili vlastite nacionalne i kulturne institucije. Crkva je bačena na margine i verske su slobode, kao i u Hrvata, bile ograničene. Građanska klasa Srba koja je do 1941. bila važan akter hrvatskog društva, nestala je. Područja u kojima su živeli Srbi ostala su među najsiromašnijima u Hrvatskoj.

To sve je bila posledica socijalističke politike, ali je srpskim nacionalnim apologetima sredinom 1980-ih poslužila kao dokaz da su Srbi u Hrvatskoj ugroženi. Tako su jedni tvrdili da su Srbi ugroženi, a drugi da su privilegovani. Na nižim nivoima prevladalo je tumačenje o primitivnim seljacima, koji su od svima drage svemoćne države „dobijali sve“, nasuprot „nama“ koji smo zakinuti.

U tome svemu, za provincije tipični malograđanski šovinizam, prerastao je svoje okvire i postao više ili manje mainstream shvatanje prošlosti i sadašnjosti. O tome kako se sličan obrazac ponavlja na Hrvate iz BiH pisaću u sledećem članku.

 

Dr.sc. Vladimir Filipović, istoričar i politolog. Docent na Libertas međunarodnom sveučilištu. Liberal.hr

 

 

Naslovna foto: Coolstyle.ba

 

PRAVILA KORIŠTENJA I PRIVATNOSTI

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents