Izložba o Jasenovcu u Njujorku

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izložba “Istina o Jasenovcu – pravo na nezaborav”, povodom 75 godina od formiranja ovog ustaškog zloglasnog logora, biće otvorena danas u Njujorku na Dan Holokausta i pravoslavni praznik Sveti Sava.

Izložba, koja je najavljena kao najveća postavka o Jasenovcu priređena ikada u inostranstvu obuhvata 180 panoa sa tekstovima Međunarodne ekspertske grupe istoričara, 25 skulptura vajara Ljubiše Mančića i Katarine Tripković, 21 crtež Dragana Jelovca i autentične predmete iz Memorijalnog centra Donja Gradina.

Postavka, koja će biti izložena do 30. januara, obuhvata građu iz arhiva Izraela, Nemačke, SAD, Italije, Norveške, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije.

Park holokausta u Njujorku jedini je inostrani memorijalni park u svetu gde postoji spomenik Jasenovcu koji je podigla srpska dijaspora. A centralna komemoracija Međunarodnog dana holokausta obeležava se u Ujedinjenim nacijama svakog 27. januara, pa otuda i pomen jasenovačkim žrtvama u Njujorku, koji će biti obeležen i u sedištu UN, kao i u Parku holokausta, u prisustvu srpske i jevrejske dijaspore.

Povodom njujorške izložbe svoj stav izneo je i Vasilije Krestić, akademik i predsednik Društva za podizanje Memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u 20. veku. Krestić ocenjuje da je izložba zasnovana na međunarodnim aktima, izbalansirana i politički promišljena. Dodaje da citiranje inostranih izvora na ovoj izložbi doprinosi objektivnosti i ukazuje da je reč o postavci koja je pravovremena, doprinosi zaštiti naših spoljnopolitičkih interesa i čuva kulturu sećanja na srpske žrtve u NDH

Organizatori izložbe su Institut za Holokaust iz Izraela i Institut za Jasenovac iz Njujorka, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Izraela.

Najavljeno je da će se prisutnima, na otvaranju, obratiti svetski poznati srpski režiser, Emir Kusturica.

Sutra će biti otvorena Naučna konferencija “Istorijska radionica – Jasenovački magnum krimen” na kojoj će kao predsedavajući govoriti profesor Gideon Grajf.

Kopredsedavajući su i profesor istorije na “Medger Evers” koledžu u Njujorku Beri Lituči, istraživač Centra “Simon Vizental” Knut Fluvik Toresen i direktor Etnografskog instituta SANU Dragan Radojičić.

O nameri da bude održana komemorativna manifestacija u Njujorku, javnost je upoznata u julu prošle godine tokom predvanja profesora Grajfa u Andrićevom institutu u Višegradu, kao i na Filološkom fakultetu u Beogradu, kojim su prisustvovali predstavnici Narodne skupštine Srbije i Jasenovačkog odbora Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Usledilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Andrićevog instituta, Instituta za Holokaust iz Tel Aviva, Instituta za Jasenovac iz Njujorka, Instituta za uporedno pravo i Etnografskog instituta SANU u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, uz prisustvo srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića i ambasadora Izraela u Srbiji Alone Fišer Kam.

Jedan od sledećih zajedničkih koraka biće Konferencija o Holokaustu i genocidu u NDH, koja će biti održana u aprilu u Andrićgradu.

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents