Iseljavanje Srba i sa groblja u Slavoniji i Dalmaciji

1
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U malom selu nadomak Daruvara Donjim Cjepidlakama novi presedan sa jasnom namerom – privatizacija pravoslavnog groblja (?!).

Naime, opština Đulovac našla je za shodno da proda deo, polovinu pravoslavnog groblja u selu Donje Cjepidlake, koje nakon egzodusa 1991 danas ima stanovnike u samo jednoj kući. Pored svih malverzacija sa srpskom zemljom, šumama i drugim dobrima, na red su došla i groblja. 

Granica na groblju u Cjepidlakama

Granica na groblju

Po rečima izbeglih iz Donjih Cjepidlaka postavlja se pitanje da li će i kada novi vlasnik groblja odrediti datum ekshumacije upokojenih kako bi i upokojeni Srbi bili iseljeni iz tog dela Hrvatske?

Posebno je zastrašujuće što će deo parcele 310/17 na kojoj se nalazi i polovina groblja postati parkiralište za kamione pri šumskoj ekspolataciji. 

Čitalac portala Tris snimio je obaveštenje o neplaćenim računima za grobnu naknadu i pretnju deložacijom pokojnika. Ista je nalepnica, uprkos plaćenim računima, osvanula na njegovoj porodičnoj grobnicici. A obaveštenje kaže:

“Ovo grobno mjesto nema evidentiranog korisnika u grobnom očevidniku i položajnom planu grobnih mjesta i grobnica, za isto nije plaćena grobna naknada 10 (deset godina). Temeljem te činjenice, a sukladno članku 14. Zakona o grobljima (NN 19/98, 50/12) ovo grobno mjesto smatra se napuštenim i može se ponovno dodijeliti na korištenje. Informacije na tel. 022 668 – 169. Upravitelj groblja: ČISTOĆA I ZELENILO d.o.o.“

Čitalac je kao kriterijum lepljenja prepoznao oblik krsta i pismo na nadgrobnim spomenicima. Slučajno ili ne, ‘obavijesti’ se nalaze na grobovima pravoslavnih.

„Po tradiciji odemo na Gradsko groblje: ja, supruga s decom, snahom i unucima … I gle vraga ! 

Obaveštenje na kninskom groblju

Obaveštenje na kninskom groblju

Imao sam šta videti, a usput mi prijatelji i poznanici upozoriše: ‘neplatiša’ i drugi neprijatni komentari. Okrenem se oko sebe i vidim: uglavnom srpski grobovi oblepljeni ‘OBAVIJEST’… Naravno, prilično iznerviran pa i ljut što mi rade, sin me pokuša nasmejati s doskočicom ‘Oni kucali, a ti nisi bio kući…’, ja pokušam da mu pariram i kažem kad dođe sledeći put možda će stajati natpis ‘Zauzeto, Hrvat!’“, kazao je on.

Budući da je njegova porodica podmirivala obveze, što je i dokazao uplatnicama dostavljenim portalu koji ih je objavio, ovaj je događaj za Tris protumačio kao „pokušaj brisanja istorije i nastavak etničkog čišćenja“, odnosno „nastojanje jedne javne institucije da izbriše sve tragove postojanja Srba u Kninu“.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents