Hrvatska rekorder u povećanju prodaje traktora

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Početak novog kruga izbora traktora godine obično najavimo analizom kretanja na tržištu traktora u Hrvatskoj i Evropi. Tako smo se i ovaj put potrudili usporediti i komentarisati statističke podatke prema kojima je, generalno gledano, prošle godine evidentiran blagi rast prodaje traktora

 

Gledamo li samo domaće tržište, taj je porast bio vrlo izražen. Naime, prošle su godine u Hrvatskoj prodana 854 traktora, što je gotovo dvostruko više nego u 2016. godini kada je prodano 446 traktora, odnosno trostruko više nego u 2015. kada je prodano oko 278 traktora.

EVROPSKI POTICAJI

Dobra je vest da se ovaj pozitivan trend nastavio i u prva četiri meseca ove godine s gotovo 276 prodanih traktora. Trebalo je, izgleda, više od četiri godine da napokon počnemo ubirati plodove ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

– Porast prodaje traktora rezultat je dve stvari koje se događaju u Hrvatskoj, od kojih su na prvom mestu evropski poticaji za investiranje u poljoprivredu. I kod malih i kod mladih i kod velikih poljoprivrednika postoji jako veliki interes za nabavu traktora kao i druge mehanizacije, tako da na pojedinim konkursima koji se otvaraju broj zahteva višestruko nadmašuje sredstava na raspolaganju – komentariše Franjo Dominković, zamenik predsednika Udruženja prodavača poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH i direktor preduzeća Poljoopskrba međunarodna trgovina, ističući finansiranje projekta kao najveći problem kod većine poljoprivrednih proizvođača, pa mnoga rešenja o odobrenju potpora ostaju nerealizovaana jer poljoprivrednici nisu kod banaka mogli osigurati vlastita sredstva u ukupnom iznosu projekta. Neiskorištena sredstva se reaktiviraju i koriste za nove konkurse, pa se za njih valja bolje pripremiti.

– Drugi jako bitan razlog povećanja prodaje traktora i druge mehanizacije je poboljšanje u prinosu i u ceni poljoprivrednih proizvoda što je već krenulo s jesenskim berbama, žetvama i vađenjem šećerne repe 2016., a nastavilo se u 2017. Nadamo se i očekujemo, kako sada stvari stoje, i dobroj skorašnjoj žetvi repice, ječma i pšenice – kaže Dominković dodajući kako uprkos prošlogodišnjem značajnom povećanju prodaje s dvostruko, odnosno trostruko više prodanih traktora nego godinu-dve ranije, još uvek nismo dostigli rekordne rezultate iz 2008. godine.

– Očekujem da ćemo ove godine osetno preći brojku od 1000 traktora, ali još uvek nećemo stići prodaju iz 2008. kada je zahvaljujući merama kapitalnih ulaganja prodano oko 2000 novoregistriranih traktora. Realno tržište u Hrvatskoj je 1500 – 1800 prodanih traktora godišnje – ocenjuje Dominković.

ZAPADNI BRENDOVI

Statistički podaci govore kako u odnosu prodaje brendova zapadnih i istočnih proizvođača i dalje prednjače zapadni brendovi s 840 traktora od ukupnog broja prodanih, a prošle je godine prodano 40 traktora istočnih brendova. Neki traktori (IMT) nestaju s tržišta dok se novi pojavljuju (švicarski AEBI, američki Branson, irski Multihog…). Povećana je ponuda malih traktora koji će posebno odgovarati malim poljoprivrednim gazdinstvima koja iz Evropskog fonda dobijaju potpore do 15.000 evra.

Primat na hrvatskom tržištu već godinama drži John Deere koji je prošle godine prodao 155 traktora. U top 10 tu su i Deutz-Fahr (102), Lamborghini (73), Carraro (50), New Holland (48), Claas (42), Case (41), Same (38), Fendt (37) te najprodavaniji domaći proizvođač, bjelovarski Hittner, s 33 prodana traktora u prošloj godini. Najznačajniji porast prodaje osetio je Fendt čija se prodaja s pet prodanih traktora u 2016. popela na 37 u 2017., te Hittner s devet na 33. Utrostručila se prodaja Claas traktora (sa 15 u 2016. na 41 u 2017.), Carraro (sa 17 na 50 kom), Valtra (sa 6 na 20) i Steyr (sa 5 na 15) te udvostručila Deutz (sa 52 na 102), Lamborghini (sa 35 na 73), ali i Labin progressa (sa 11 na 22) i Kubote (sa 10 na 20) te Landinija (sa 6 na 13).

Najviše je traktora (40 odsto) prodano u segmentu 36-80 konjskih snaga. Najprodavaniji model ima Lamborghini čijih je Crono 80 modela traktora prodano 26 komada, a sledi ga Deutz 5090 s 24 prodana primerka.

Zanimljivo je pogledati i prodaju traktora po županijama.

Najviše se prošle godine prodalo u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu (164 traktora), potom Osječko-baranjskoj županiji (112), Splitsko-dalmatinskoj (93), Vukovarsko-srijemskoj (84) i Virovitičko-podravskoj županiji (70). Najmanje je traktora kupljeno u Ličko-senjskoj (18) i Šibensko-kninskoj županiji (10).

– Najveći su problem, ponovno se vraćamo, finansije. Nadamo se da će i nova povoljnija finansijska linija kredita iz programa seoskog razvoja Evropske unije rešiti taj problem finansiranja kod poljoprivrednika koji su voljni investirati, a kad dobiju rešenje ne mogu ga iskoristiti jer moraju samostalno završiti investiciju odnosno kupiti traktor pa tek nakon 60 dana dobiti povrat 50 odsto ili više.

Ministarstvo sada savetuje poljoprivrednicima da odu prvo u banke i osiguraju finansiranje, a onda se prijave na konkurse – kaže na kraju Dominković.

NOVA REGULATIVA

Interesantna su i kretanja na evropskom tržištu, na kome je takođe zabeležen porast prodaje s kulminacijom u decembru 2017. To je, pojašnjavaju iz CEMA udruženja evropskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije, zbog novih tehničkih zahteva za traktore koji će vrediti od januara ove godine, a odnose se različite aspekte kao na primera osvetljenje i kočenje, pa su svi oni traktori koji ne udovoljavaju novoj regulativi morali biti registrovani ili stavljeni na tržište pre toga roka. Upravo iz istoga razloga u CEMA udruženju predviđaju pad prodaje u prvim mesecima ove godine. Prema njihovim podacima, u 30 evropskih zemlja (EU 28 bez podataka iz Bugarske, Kipra, Malte i Rumunije, ali uključujući Bosnu i Hercegovinu, Island, Moldaviju, Norvešku, Srbiju, Crnu Goru i Švajcarsku) prošle je godine registrovano ukupno 161.235 traktora, što je porast za 12,8 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Očit je porast potražnje traktora (38,41 %) ispod 50 konjskih snaga, dok je prodaja traktora iznad 50 KS ostala stabilna (blagi porast od 6,45 %) do decembra. U decembru je pak zabeležen porast prodaje u svim segmentima snage osim u segmentu od 100 do 150 KS čija je prodaja lagano pala.

Prema podacima prodaje u 19 evropskih država (za koje smo uspeli sakupiti tačne podatke zahvaljujući razmeni članova žirija izbora “Tractor of the Year”, a podatke su obradili Marjan Dolenšek i Francesco Bertollozzi), većina je tržišta, dakle, osetila porast prodaje, s izuzetkom finskog tržišta koje je zabeležilo najveći pad prodaje (10,8 % u odnosu na 2016.) te litvanijskog (- 9,8 %), švedskog (-5,1) , švajcrskog (-4,1%) i britanskog (-0,7 %) tržišta.

Rekorder u povećanju prodaje je dakako Hrvatska s 91,5 odsto, a slede je Slovenija s 27,1 %, Danska s 25,1 % te Italija s 23,8 %.

U tih 19 odabranih država najprodavaniji je brend traktora John Deere s 25.141 prodanim primerkom, drugo je mesto pripalo New Hollandu s 20.991 prodanim traktorom, dok bismo mogli reći da treće mesto dijele Kubota (13.507) i Fendt (13.367). Prodaju je u 2017. u odnosu na 2016. godinu najviše povećao Iseki (za 97,9 odsto).

U CEMI na kraju zaključuju da je, generalno, tržište poljoprivrednih strojeva uključujući kombajne, prskalice, balirke i kosilice, imalo pozitivnu godinu. Prema predviđanjima njihovog barometra, nadaju se da bi se isti trend daljnjeg rasta mogao nastaviti i u 2018. godini.

Source; Naslovna foto: Glas, Pixbay

Stavovi objavljeni u tekstovima takođe nisu nužno i stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja i objavljivanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Ne snosimo odgovornost za komentare napisane na članak.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents