Hrvatska ne daje Srbiji “dron Albanca”

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković odbio da dâ saglasnost za izručenje Ismaila Morine Srbiji, koja ga tereti za puštanje drona sa albanskom zastavom

 

Hrvatsko pravosuđe je još u septembru prošle godine utvrdilo da su ispunjeni zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju Beogradu. Morina je zbog toga nedavno prebačen u Italiju, gde, prema pisanju albanskih medija, ima boravište i tamo se nalazi u pritvoru, a Srbija najavljuje da će i od te države tražiti njegovo izručenje.

Ministarstvo pravde Srbije je obavešteno da hrvatski ministar nije dao saglasnost za izručenje Morine, rečeno je u tom Ministarstvu, koje je, inače, informaciju da je Morina u Italiji i da je lišen slobode dobilo od Interpola. Ministarstvo pravde je najavilo da će tražiti od Italije njegovo izručenje.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje jer je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom “Velike Albanije”. Protiv njega je tim povodom u toku istraga u Višem tužilaštvu u Beogradu.

On je u junu 2017. uhapšen u Dubrovniku po srpskoj poternici i do prebacivanja u Italiju bio je u ekstradicionom pritvoru. Od početka ekstradicionog postupka Morina se protivio izručenju, dok su albanske diplomate i političari vršili pritisak da se ono odbije.

U detaljnom obrazloženju svoje pravosnažne odluke Vrhovni sud Hrvatske je naveo da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje. „

“U konkretnom slučaju, iz svih okolnosti ne može se opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog njegovih političkih uverenja, biti diskriminisan tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan”, navodi se u odluci.

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents