Episkop Jovan: Dolazak Patrijarha je jedan od najznačajnih događaja za pomirenje

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Patrijarh vaseljenski Vartolomej služiće liturgiju u Jasenovcu, a vladika slavonski Jovan u izjavi za “Blic” kaže da je to jedan od najznačajnijih događaja koji doprinosi da “Jesenovac bude mesto pomirenja, a ne razdora”.

Njegova svesvetost arhiepiskop Konstantinovog grada i patrijarh vaseljenski gospodin Vartolomej će sa patrijarhom srpskim Irinejem i velikim brojem srpskih i arhijereja drugih Crkvi, služiti liturgijsko obeležavanje Novomučenika jasenovačkih. Kako kažu u Srpskoj crkvi, molitvom će se obeležiti 75 godina godina od početka njihovog stradanja i ispovedništva.

Episkop slavonski Jovan (Ćulibrk), a na čiji poziv prvi među jednakim patrijarsima dolazi u Jasenovac, kaže za “Blic” da je to jedan od od “najznačajnijih događaja u istoriji pamćenja Jasenovca”.

– Koji pokazuje da je Jasenovac mesto svepravoslavnog i sveljudskog značaja. Upravo poseta Njegove svesvetosti doprinosi da Jasenovac, mesto stradanja, ne bude mesto razdora nego pomirenja – kaže episkop slavonski Jovan.

Patrijarsi Vartolomej i Irinej služiće Liturgiju 10. septembra u devet časova u manastiru Jasenovac.

Episkop slavonski Jovan dodaje da će patrijarh Vartolomej otvoriti skup o novomučenicima, a koji se održava dan ranije. Pored Slavonije, Njegova svesvetost će posetiti Zagreb i mitropolita Porfirija. Na kraju posete prisustvovaće osvećenju episkopskog dvora u Pakracu.

Dolazak ovako visokog gosta čiji uticaj je ogroman u hrišćanskom svetu, pa tako i Katoličkoj crkvi, ocenjuje se kao jedan od simbolički najznačajnijih događaja vezanih za Jasenovac.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents