Crkva je najveći oslonac Srba u Hrvatskoj

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Položaj Srba u Hrvatskoj je izuzetno težak i potrebno je učiniti sve da bi bio poboljšan, u čemu možda najvažniju ulogu ima Srpska pravoslavna crkva koja je najveći oslonac srpskog naroda, izjavio je Srni predsednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za evropske integracije Branislav Borenović

 

“Značajnu ulogu u tome imaju sve institucije, ali možda najvažniju ima Srpska pravoslavna crkva, jer okuplja i čuva naš narod, pravoslavnu veru i njegovu duhovnost”, istakao je Borenović nakon razgovora članova tog odbora sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

Borenović je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva temelj oko kojeg se okuplja srpski narod i da je zbog toga veoma značajno da se grade odnosi na osnovu kojih će Srbi na mudar način odgovoriti na sve izazove.

On je rekao da pod institucijama koje imaju ulogu da pomognu poboljšanju položaja Srba podrazumeva institucije Republike Srpske, Srbije i drugih zemalja koje u to treba da budu uključene, kao i da se upoznaju o stanju u kojem se nalazi srpski narod u Hrvatskoj.

“Ne sumnjam u iskrenu volju svih institucija da maksimalno doprinesu da bi bio poboljšan položaj srpskog naroda u Hrvatskoj”, istakao je Borenović.

On je naveo da su članovi ovog odbora sa mitropolitom Porfirijem razgovarali o položaju Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda na području Mitropolije, naročito u Hrvatskoj, te da su impresionirani velikom energijom i posvećenošću kojom mitropolit i njegovi saradnici i sveštenici čuvaju identitet srpskog naroda i pravoslavne vere. 

“To pokazuje da se u vrlo složenim odnosima u Hrvatskoj posvećenim radom može čuvati duhovnost srpskog naroda”, dodao je Borenović.

On je naveo i da su članovi Odbora posetili i Srpsku pravoslavnu gimnaziju i Saborni hram. 

Iz Narodne skupštine Srpske saopšteno je da su sastanku sa mitropolitom Porfirijem, koji je bio posvećen položaju srpske zajednice i pravoslavnih vernika na području Mitropolije, prisustvovali i ambasador Srbije u Zagrebu Mira Nikolić, kao i članovi Odbora skupštine Srpske za evropske integracije i i regionalnu saradnju Zorica Kuzmanović Vasilić, Vukota Govedarica i Adam Šukalo.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije istakao je kao dva velika problema iseljavanje stanovništva i asimilaciju, te naglasio da bez jake podrške matice, srpski narod u Hrvatskoj nema perspektivu. 

Na sastanku je rečeno da je od popisa 2011. godine došlo do većeg iseljavanja, te da su mnogi roditelji đaka koji idu u Srpsku pravoslavnu gimnaziju već u Zapadnoj Evropi, dok mnogi učenici nakon školovanja traže šansu za studije uglavnom u skandinavskim zemljama zbog povoljnih uslova, a Borenović je rekao da se sa istim problemom suočava i Republika Srpska, navodi se u saopštenju. 

Sagovornici su se saglasili da je osnovni preduslov ostanka, posebno mladih, ekonomski razvoj, a na sastanku je naglašeno da su zakoni u Hrvatskoj, koji se odnose na prava nacionalnih manjina, dobro formulisani, ali da se u praksi ne primenjuju. 

Na sastanku je istaknuto da se sada putem zakona pokušavaju smanjiti prava manjina u Hrvatskom saboru, a, s druge strane, u Sloveniji, iako postoji zakonska mogućnost da srpska zajednica ima političke predstavnike u parlamentu, njeni interesi nisu značajnije zastupljeni zbog razjedinjenosti Srba u toj zemlji, navodi se u saopštenju.

 

 

 

Naslovna foto: Facebook Branislav Borenović

 

PRAVILA KORIŠTENJA I PRIVATNOSTI

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents