Birači, registrujte se!

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pozivaju se građani da ususret prevremenim parlamentarnim izborima izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača u službi za opštu upravu ureda državne uprave u nadležnoj županiji i Gradskom uredu za opštu upravu Grada Zagreba, prema mestu svog prebivališta, svakim radnim danom u radno vreme ureda, a u subotu 27.8.2016. u vremenu od 8:00-14:00 časova.

Zahtevi za dopunu ili ispravak podataka u registru birača mogu se podnositi zaključno do srede 31.8.2016.
Takođe, pozivaju se pripadnici nacionalnih manjina koji će navršiti 18 godina na dan održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim uredom.

Dana 31.8.2016. ističe i rok za podnošenje zahteva za glasanje van mesta prebivališta. Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj do tog datum mogu podneti zahtev za privremeni upis u slučaju da glasaju u RH, a u slučaju da će glasati u inostranstvu, odnosno u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu, moraju obaviti prethodnu registraciju.

Iznimno, birači u nadležnom uredu u kojem su upisani u registar birača mogu zatražiti potvrdu za glasanje van mesta prebivališta u Republici Hrvatskoj, odnosno države i diplomatsko-konzularnog predstavništva RH na kojem će se zateći na dan izbora, a temeljem koje će moći glasati na za to određenim biračkim mestima.

Zahtevi se mogu predati neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili na e-adresu nadležnog ureda. Nadležni uredi u Republici Hrvatskoj će na dan 31.8.2016. zaprimati zahteve do 16:00 časova.

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a imaju e-osobnu kartu ili su podneli zahtev za izdavanjem iste ne moraju se aktivno registrovati (biće registrovani po službenoj dužnosti prema adresi prebivališta iz e-osobne karte). Birači koji nemaju e-osobnu kartu ili nisu podneli zahtev za izdavanjem iste (s podatkom o prebivalištu van Hrvatske).

Zahtev za aktivnu registraciju i zahtev za promenu mesta aktivne registracije birači podnose diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u inostranstvu odnosno nadležnom uredu u Hrvatskoj na čijem će se području zateći na dan izbora ili iznimno u Gradskom uredu za opštu upravu Grada Zagreba.

Saznajte više!

Privrednik

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents