Arbitražom do imovine u Hrvatskoj: Rešenje moguće za nekoliko meseci

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Više od 180 firmi iz Srbije potražuje nekretnine, ali i pokretnu imovinu vrednu više od dve milijarde evra

 

Pitanje imovine koju je Hrvatska 1991. oduzela od kompanija iz Srbije moglo bi, kako su u sredu ukazali u Udruženju “Oduzeta imovina”, da bude rešeno daleko brže, uz energičnu akciju Međuresorne grupe za primenu Sporazuma o sukcesiji, koja bi, zbog opstrukcije Hrvatske mogla da zatraži međunarodnu arbitražu.

Ovakvo rešenje, kako kaže advokat Zoran Ristić, predsednik ovog Udruženja, koje okuplja oštećene kompanije iz Srbije i BiH, moglo da zaživi već za nekoliko meseci.

– Zavladalo je opšte mišljenje kako mi treba da čekamo na Hrvatsku, ali, to nije tačno, jer je, u stvari, rešenje u rukama Međuresorne grupe. Ova Grupa bi trebalo da se okupi, i da još jednom zatraži od Hrvatske da primeni Sporazum. Ukoliko se to ne dogodi, trebalo bi da zatraže imenovanje arbitra, neke ličnosti od autoriteta u međunarodnm odnosima, i da se spor rešava arbitražom, kao što je rešen spor Slovenije i Hrvatske – navodi Ristić.

– U pitanju je zaštita privatne imovine koja je neprikosnovena svuda u svetu osim u Hrvatskoj. Uspeli smo da dokažemo kako to nije neka imaginarna društvena imovina, već imovina naših radnika, koji su je stvarali i ulagali u Hrvatsku, tada deo zajedničke države – kaže Ristić

– Evropski sud za ljudska prava u Strazburu oglasio se nenadležnim po našim tužbama, jer su se sporna dela desila pre nego što je Hrvatska potpisala relevantne međunarodne konvencije. Isti taj sud je doneo presude o staroj deviznoj štednji, iako se i to dogodilo pre potpisivanja konvencija – kaže advokat Rajna Andrić, zastupnik firme koja potražuje tri hotela.

 

 

Naslovna foto: Pixabay; SD

 

PRAVILA KORIŠTENJA I PRIVATNOSTI

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.

My title page contents